Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dijous, 27 de setembre del 2012

RESSENYA LITERÀRIA nº10. AIELO DE MALFERIT, Geografia, història, patrimoni.


Perquè sóc de les persones que pensen que si  mirem o llegim les experiències d’altres viatgers o textos descriptius abans de visitar un lloc, ens podem fer idea d’on anem, què veurem, com és la gent que per uns dies va a envoltar-nos i quins són els seus costums. 





nº10- “AIELO DE MALFERIT. GEOGRAFIA, HISTÒRIA, PATRIMONI”
Abel Soler


Opinió personal

Els llibres locals que mostren parcialment o totalment els pobles també són una font important si es vol saber més sobre el lloc que es visita. Us mostre en este racó viatger un títol d’història local, que fa una aproximació general al que és el poble d’Aielo de Malferit, (València). Està escrit per l’ historiador, gran coneixedor de la vall d’Albaida, Abel Soler, la meua opinió sobre el llibre queda expressada a la ressenya que es publicà el seu dia i que transcric més avall.

Però, si de llibres locals es tracta, no puc deixar d’esmentar, en este moment, d’altres exemples que mostren com és el poble i qui hi viu, em refereixo a llibres que conec perfectament perquè els he fet junt a amics, llibres fets amb il•lusió i sense la presió del previ encàrrec perquè els vam fer amb la senzilla finalitat de mostrar allò que ens envolta i que tant estimem. 

Un d’ells és  “IMATGES DE VIDA,  fet per MªJesús Juan, Noelia Vidal, Rafael Morant i per mi.
Altre és  “MALNOMS D’AIELO DE MALFERIT”, una recopilació de 700 malnoms ordenats alfabèticament escrit junt a Mª Jesús Juan. Deixe la ressenya d’estos  llibres per a altra ocasió, ho mereixen. També deixe per a ressenya a banda, uns contes infantils propis trets de la tradició oral local, publicats per Caixaontinyent a la col•lecció de La cadireta de boga.

Tot junt:  fotos, històries passades, malnoms  o contes infantils que s’han contat des de sempre, ens dóna a conèixer l’essència d'un poble.


Ressenya feta al bloc d’història d’Aielo de M. escrita per Mariló Sanz (resum): http://historiadeaielo.blogspot.com.es/2011/02/aielo-de-malferit-geografia-historia.html

“Aielo de Malferit. Geografia, història, patrimoni” és un gran llibre, no solament per dimensions sinó per contingut i qualitat.

Alguns passatges que Abel ens mostra són coneguts perquè ja estaven publicats en articles locals, la prova està en l’extensa bibliografia exposada al final del llibre, així com les continues referències en notes a peu de pàgina. Però molts altres passatges exposats no els coneixíem. Abel ha buscat, tret a la llum i plasmat en la seua obra, informació que fins el moment estava guardada als arxius més allunyats.

Vaig gaudir de la lectura del llibre com si es tractara d’una novel•la. La història d’Aielo que ara ja tenim a l’abast em va enganxar des de la primera plana, des del primer capítol. Cada dia, com si fos una droga necessitava la dosi de lectura, necessitava saber com continuava el que havia llegit el dia anterior perquè cada capítol m’estava contant coses properes. 

M’ha agradat llegir el contingut però en part ha sigut gràcies a la forma, a l’estil que Abel ha utilitzat per transmetre la història: senzill, directe, que contribueix a que sentim el que llegim com molt proper. Fins i tot en ocasions se li pot dir que arriba a ser col•loquial. Este estil ben allunyat de tecnicismes, que pot resultar contradictori en un llibre seriós com el que ens ocupa i tal volta siga criticat per alguns, li dóna al contingut el valor afegit de fer-se entendre per tots i a més, ajuda a crear eixa espècie d’intriga novel•lesca que particularment a mi em va enganxar a seguir i seguir llegint .

És una opinió subjectiva, molt discutible, clar és. Llegiu vosaltres i opineu. Estic segura que en conjunt el llibre no vos defraudarà. El més important de tot és que Aielo ja té la història en un volum i els aieloners curiosos que volem resoldre dubtes al voltant del nostre passat, ja podem tirar mà de la recopilació feta per solucionar-los. 

El llibre és un primer pas, un important pas, que tal volta en un futur pot donar peu a altres “històries” amb revisions, ampliacions o enfoques diferents. Tot serà vàlid per a Aielo i els aieloners.

*****

2 comentaris:

  1. Abel Soler és un investigador excel·lent, no ho pose en dubte, però en aquesta obra hi ha passatges de la història del poble protagonitzats per aieloners els familiars dels quals no estan gens contents amb el tractament que se'ls dóna al llibre. Supose que ho saps... I són gent que mereix tot el nostre respecte, perquè la seua història va caure en la "desmemòria històrica" imposada durant anys.

    ResponElimina
  2. Ho sé. Per això parle del desig de futures "noves històries".

    ResponElimina