Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 24 de novembre del 2012

IRLANDA: Tombes megalítiques BRÚ NA BÓINNE


M’agrada viatjar sabent on vaig però els canvis de plans poden resultar molt interessants.

Brú na bóinne, situat a Irlanda, és un complex arqueològic, atractiu turístic per excel•lència, amb unes tombes megalítiques veritablement impactants. Des de 1993 tota la zona és Patrimoni de la Humanitat.

Knowth està format per un gran túmul circular envoltat de 17 sepulcres menors.

La necròpolis, al llarg de 8 km, està formada per unes 30 tombes que daten del neolític fins l’edat de bronze. Va estar oculta milers d’anys fins el segle XVII, quan les descobriren confonent-ho amb unes coves. La restauració, gràcies a la qual podem gaudir d’elles, es va fer entre 1962 i 1975. Durant l’excavació s’hi trobaren despulles de 5 persones.

Hi ha moltes més tombes pels voltants que no es visiten.

L’accés al complex s’ha de fer en tour guiat. En el nostre recorregut per Irlanda nosaltres no teníem prevista esta parada i tal volta per això encara ha estat més sorpresa, si cal, trobar una necròpolis que segons diuen és anterior a l’afamada Stonehenge en uns mil anys. La finalitat per la qual va ser construïda va ser l’enterrament dels membres més rellevants de la societat tribal.

La zona està formada per tres jaciments arqueòlogics ben diferenciats: Newgrange, Knowth i Dowth. La totalitat del recinte es pot visitar partint del centre de visitants del complex. Dels tres jaciments Dowth és el que està més deteriorat i es manté actualment tancat al públic.

Per organització interna del complex arqueològic, indicat una vegada comprat el tiquet d’entrada per als dos jaciments oberts al públic, hem de seguir l’ordre que ens han marcat. Així que les primeres que visitem són les anomenades Knowth i ho fem sota un control guiat que ens porta amb autobús fins el lloc en concret. 



Estan situades al nord-oest de Newgrange i es van construir a la mateixa època. Knowth és menys conegut que Newgrange però el supera en mida i segons experts en importància arqueològica.



Knowth està format per un gran túmul circular envoltat de 17sepulcres menors. Les pedres decorades són patrimoni artístic, el més important del neolític de l’Europa occidental.

La decoració de les pedres tenen valor artistic.
A l’entrada hi ha una gran pedra amb decoració jeroglífica d’espirals. 

Tot el conjunt resulta intrigant...

Hi entrem, pel corredor d’uns 19 m. de llarg i una alçada de metre i mig, fins arribar a la part sepulcral més ampla i alta amb tres nínxols o capelles.

...però en entrar encara et fa plantejar-te més dubtes, pensar-hi sobre les maneres de viure i morir al passat.

Arribem en segon lloc a Newgrange, el més conegut segons dicta la publicitat. És el monument prehistòric més important d’Irlanda i un dels més importants d’Europa. 

Newgrange...el conjunt prehistòric més important...el més conegut...
Bocabada només mirar i pensar-hi que va ser construït entre el 3300 i 2900 a.C, així que esta joia arquitectònica és anterior a la piràmide de Giza a Egipte. És un túmul pla de vuitanta metres de diàmetre i tretze metres d’altura. Està protegit per un mur de quars blanc i granit. I dins del túmul s’hi troba una tomba de corredor neolítica. La galeria mesura 18 metres de llarg i a l’interior s’hi pot observar el sostre de volta amb pedres que han resistit 5000 anys. A més a més són d’admirar les roques tallades en formes espirals i les pedres de la volta decorades.

La decoració en espirals, tipica en les roques de l'entrada i la façana.
I si no hi ha prou misteri, més en trobem en escoltar les explicacions que en anglés “accessible” ens fa el guia. És un expert i bon comunicador i s’esforça en fer-se entendre, més quan veu que hi ha gent que no domina l’ idioma. Ens conta que Newgrange està orientada astronòmicament. Cada any, al mati del solstici d’hivern el raig solar penetra a l’interior i il•lumina el sòl del lloc durant 17 minuts. Així s’especula sobre la importància del Sol per a les tribus que ho construïren.

M'ha agradat  este paratge, veure i saber sobre estes tombes...ha estat un imprevist enriquidor.
Quina meravella! Em recorda a altres països i altres llocs on també existeix esta perfecta combinació solar i astronòmica.

QUADERN DE VIATGE: estiu, IRLANDA 2008




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada