Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 28 de gener del 2017

RECINTE ARQUEOLÒGIC de PALENQUE (Mèxic)


Palenque és, dins de la cultura maia del passat, un lloc impressionant.

En el nostre viatge seguint les petjades maies anem a Palenque, que és un jaciment arqueòlogic que està a Chiapas, a prop estan les cascades de Misol ha o d’aigua azul que hem visitat. I també hem estat a la capital San Cristóbal de las Casas

Palenque és un lloc impressionant dins de la cultura maia del passat. I això que no és massa gran, són al voltant d'uns 7 quilòmetres d’est a oest, és menor que Tikal a Guatemala o Copan a Hondures. Tanmateix destaca per les escultures que guarda i per l’arquitectura emprada. Hi ha un 2% explorat i es creu que encara hi ha més de mil estructures per traure a la llum. Tot cobert per la selva.

Palenque...envoltat de selva...

El recinte arqueològic de PALENQUE, parc nacional des de 1981 i Patrimoni de la Humanitat per Unesco des de l’any 1987, s’hi troba enmig de la selva. El nostre hotel també. Dormim a 5 km del poble, l’hotel té una piscina natural que és el mateix riu Usumacinta que donà vida als antics habitants. Ens envolta la natura frondosa i verda, quasi inhòspita. A la zona hi ha molts corrents d’aigua i fonts naturals, de fet el seu nom significa moltes aigües, resultat dels nombrosos rius que conflueixen al parc. I en idioma chol, el dels habitants de la zona, significa recinte tancat.
      
Un hotel privilegiat...enmig de la selva...

Entre tant de verd espès i fosc sembla que en un moment apareixerà Tarzan amb la companya Jane, tots dos penjants d’una liana. Ah! i sabíeu que les lianes són paràsits de la selva?. Mentre caminem per la selva en trobem moltes i també observem altres ruïnes maies encara per reconstruir cobertes per matolls. Tots els recintes maies són una meravella, els grans mes explotats turísticament o el menuts que guarden el sabor d’estar abandonats a la mà de Déu i conservar més autenticitat.

La selva on està Palenque...

Quan entrem al recinte arqueològic, entre ceibes i caobes, trobem una veritable joia. Mostra la saviesa maia de la qual encara falta molt per saber. A Palenque s’inventà el “zero” i un calendari molt més exacte que el que a hores d’ara utilitzem. I que dir de l’arquitectura, escultura i mitologia? Sense ser una entesa ni en art ni en història, sé que és una meravella. Palenque està ben conservat i ensenya molt del seu passat.








Passem per El templo de las inscripciones, un dels més importants. La ciutat va estar governada per la dinastia K'uk' B'ahlam, de la que destaca el famós governant Pakal el Grande, que manà construir este temple l’any 675 a.C com un monument funerari. Entropessar-se amb esta tomba, va ser una de les troballes més importants per al món maia. Estava envoltada  de figures d’estuc i objectes de jade que actualment estan exposades al museu nacional d’antropologia de Mèxic. Pacal va ser un gran rei que manà construir palaus i temples donant bellesa i importància a la ciutat que rivalitzava amb la de Tikal . En el posterior regnat dels dos fill hereus continuaren la tasca constructora. I aixi anà fins que la ciutat rival Toniná va prendre la ciutat i començà la decadència. Molt abans de l’arribada dels espanyols Palenque havia estat abandonada i no se sap la raó.

El templo de las inscripciones és una piràmide escalonada, que té el nom per uns taulers amb inscripcions jeroglifiques que detallen la història de la dinastia regnant i els fets de Pacal. A la cripta del governant també es mostrava els seus orígens i la seua mort. Es baixa al sarcofag per una escala empinada, claustrofòbica i humida. Ens parem a mirar el relleu que representa la coronació de Pacal.

Anem a veure l’aqüeducte que proporcionava aigua fresca procedent de la serra. És una estructura de tres metres d’altura. Visitem el palau, que més que un edifici és un complex de molts que estan units. Varen ser remodelats al llarg dels 400 anys i contenen escultures i relleus de gran valor artístic.

Hi ha un conjunt anomenat de las Cruces format pel templo de la Cruz, el templo dels Sol i el templo de la Cruz Foliada, sobre piràmides escalonades, cadascú amb relleus molt treballats a l’interior. Les creus a les que es refereixen els noms dels temples, són realment representacions de l’arbre de la creació que es troba al centre del món segons la mitologia maia. El Templo del Sol és una meravella.

També hi és el templo del Leon, dels que queda poc i el templo del conde, anomenant així per un extravagant aristòcrata angles Waldeck, qui el va habitar de 1831 a 1843, acomodant-s’hi com si fos sa casa.

També trobem el joc de la pilota, que són dues plataformes paral·leles.

fotos procedents de google imatges


QUADERN DE VIATGE, MÈXIC ruta maia 1998


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada